Amorphocephala coronata

Wchodzi w skład rodziny Brentidae. Ciało uderzająco smukłe, rdzawobrązowe. Przedplecze lśniące, gładkie, najsilniej punktowane przy tylnej krawędzi. Pokrywy wzdłużnie bruzdkowane, płytko punktowane. Czułki silnie owłosione, koralikowate.

Amorphoceph.coronata

Grecja 2015 Fot. Adam Woźniak

  1. Liczebność. Rzadko obserwowany; być może lokalnie liczny. Zasięg obejmuje Francję, Bułgarię oraz półwyspy: Bałkański, Apeniński i Pirenejski; także niektóre wyspy na Morzu Śródziemnym
  2. Biotop. Lasy ( zwłaszcza wilgotne ) i ich skraje – zwykle przebywa w gniazdach mrówek, choć znajdowany także poza nimi. Regularnie i chętnie przylatuje do sztucznych źródeł światła
  3. Wymiary. Długość ciała 9-18 mm
  4. Czas lotu. ?
  5. Lokalizacja. Grecja. W Polsce nie występuje
  6. Pokarm. Gatunek myrmekofilny zasiedlający gniazda gmachówek z rodzaju Camponotus, nieco rzadziej gniazda innych mrówek – wymienia się rodzaje Crematogaster, Lasius i Pheidole. Mrówki dzielą się pokarmem z chrząszczami, ale zdarza się, że również i osobniki Amorphocephala przekazują pokarm mrówkom
  7. Podobne. Jedyny europejski reprezentant rodzaju. Stosunkowo charakterystyczny
  8. Uwagi. Autorem obserwacji jest Adam Woźniak

Dodaj komentarz