Asida sabulosa

Tenebrionidae – Czarnuchowate
Ciało zwarte, szaroczarne lub brunatne, matowe. Przedplecze szerokie, o spłaszczonych i lekko podwiniętych bocznych krawędziach. Tylna krawędź przedplecza (podstawa) z charakterystycznymi dla rodzaju wcięciami przy tylnych kątach. Pokrywy z wyraźną rzeźbą, zrośniete – gatunek nielotny. Nogi i czułki jednolicie ubarwione.

Francja – Port Grimaud 30.05.2012 Fot. Marek R. Swadzba

Francja – Port Grimaud 30.05.2012 Fot. Marek R. Swadzba

  1. Liczebność. Zasięg obejmuje zachodnia i południową Euiropę – ale bez Półwyspu Iberyjskiego. W wielu regionach zalicza się do pospolitych i licznych gatunków
  2. Biotop. Preferuje suche tereny otwarte, w tym stepy
  3. Wymiary. Długość ciała 11-18 mm
  4. Aktywność. Wiosna – jesień. Aktywny głównie nocą
  5. Lokalizacja. Francja. W Polsce nie występuje
  6. Pokarm. ?
  7. Podobne. Pozostałe gatunki z rodzaju. W Polsce bardzo podobne na pierwszy rzut oka, lecz przeciętnie zdecydowanie mniejsze gatunki z rodzaju Opatrum różnią się wyraźnie kształtem tylnej krawędzi przedplecza
  8. Uwagi. Autor obserwacji – Marek R.Swadzba
  9. A. sabulosa w bazie BioMap

avidal

Leave a Reply