Pellaea stictica – Cętka krasnobrzuszka

Pentatomidae – Tarczówkowate
Głowa, przedplecze i pokrywy czarne z marmurkowym wzorem utworzonym z licznych białych, żółtych lub jasnopomarańczowych plamek. Connexivum czarne z pomarańczowoczerwonymi paskami. Spód ciała pomarańczowy lub czerwony, czarno nakrapiany. Czułki czarne z silnym zwykle, metalicznie zielonym lub niebieskim połyskiem.

Kostaryka 12.02.2022 Fot. gernotkunz

Kostaryka 02.02.2016 Fot. gernotkunz

  1. Zasięg. Kalifornia, Ameryka Środkowa, Ameryka Południowa aż po środkową Argentynę
  2. Biotop. Lasy, zarośla, ogrody, polany, łąki
  3. Wymiary. Długość ciała 11-15.5 mm; samce przeciętnie nieco mniejsze od samic
  4. Aktywność. Cały rok
  5. Lokalizacja. Kostaryka. W Polsce nie występuje
  6. Pokarm. Imagines i larwy wysysają soki roślinne z oliwkowatych i psiankowatych
  7. Podobne. Pellaea macunaima różni się m.in. ubarwieniem spodu ciała
  8. Uwagi. Autor obserwacji – gernotkunz

Kostaryka 02.02.2016 Fot. gernotkunz


avidal

Leave a Reply