Rapala nissa

Lycaenidae – Modraszkowate
Wierzch skrzydeł brunatny z niebieskim lub fioletowym odcieniem – u samicy jest ono zwykle słabiej zaznaczone, u samca może być śladowe bądź zajmować niemal całą powierzchnię skrzydła poza jego wierzchołkami. Na wierzchniej stronie przedniego skrzydła samca widoczna ogniście pomarańczowa, kontrastowa plama. Spód skrzydeł mniej lub bardziej intensywnie żółtopomarańczowy z wąskimi, ciemniejszymi od tła przepaskami poprzecznymi. Wierzchołek tylnego skrzydła z parą czarnych oczek, z czego jedno z nich ma pomarańczową a drugie białą obwódkę. Ogonek na wierzchołku tylnego skrzydła jest relatywnie długi i cienki, czarny z jasna plamka apikalną.

Chiny – Wuling Mountain 08.09.2020 Fot. Shan Gui

Chiny – Pekin 20.08.2020 Fot. Shan Gui

Chiny – Pekin 21.04.2016 ♂ Fot. Shan Gui

  1. Zasięg. Południowa, wschodnia i południowo-wschodnia Azja – od Indii i Nepalu po Malezję i wschodnie Chiny
  2. Biotop. Lasy, sady (zwłaszcza wiśniowe), ogrody, zarośla bambusowe, polany, tereny ruderalne i zurbanizowane
  3. Wymiary. Rs około 35 mm
  4. Okres lotu. Wiosna – jesień, a w regionach tropikalnych cały rok
  5. Lokalizacja. Chiny. W Polsce nie występuje
  6. Pokarm. Nektar. Gąsienice żerują na różowatych i skalnicowatych – wymienia się Astilbe rivularis
  7. Podobne. Inne gatunki z rodzaju bywają bardzo podobne
  8. Uwagi. Autor obserwacji – Shan Gui

Chiny – Wuling Mountain 22.08.2019 Fot. Shan Gui


avidal

Leave a Reply