Euides alpina

Delphacidae – Szydlakowate
Ciało owalne, zwarte, jasnobeżowe do jasnobrązowego. Na przedpleczu i scutellum 3 wyraźnie zaznaczone żeberka – żeberko środkowe proste, żeberka brzeżne skośne. Pokrywy skrzydłowe skrócone, nie zakrywają całego odwłoka. Pokrywy u samca silnie zaczernione; pokrywy samicy silnie zaciemnione tylko w części środkowej oraz wierzczhołkowej. Boczne i przednie krawędzie tergitów przyciemnione.

Austria 01.07.2017 ♀ Fot. gernotkunz

Austria 01.07.2017 ♂ Fot. gernotkunz

  1. Status. Zdecydowanie rzadki. Wykazany z Puszczy Białowieskiej
  2. Siedlisko. Trzcinowiska, szuwary. Gatunek eurosyberyjski
  3. Wymiary. Długość ciała około 3-3.5 mm
  4. Aktywność. Brak danych
  5. Lokalizacja. Austria, Polska – zachodniopomorskie
  6. Pokarm. Soki roślinne. Larwy żerują na trzcinach
  7. Podobne. Silnie zaciemnione pokrywy, żeberka na przedpleczu i scutellum oraz preferowany biotop ułatwiają identyfikację – mimo to można go pomylić z innymi brachypterycznymi gatunkami z rodziny
  8. Uwagi. Autorzy obserwacji – gernotkunz Bogdan Pałka
  9. E.alpina w iNat

Gryfino 20.06.2025 Nimfa Fot. Bogdan Pałka


Łódź 18.02.2026

avidal

Dodaj komentarz