Notostira erratica – Ścięga wędrowna

Miridae – Tasznikowate
Ciało uderzająco smukłe. Samica jasno, jednolicie ubarwiona. Samiec z wierzchu czarny z żółtozielonkawymi bokami. Przedplecze pozbawione widocznego punktowania. Zewnętrzne krawędzie corium ( przykrywki ) u samicy proste. Czułki i nogi bardzo długie; pierwszy człon czułków i tylne uda gęsto owłosione.

N.erratica

Lubień 14.08.2019 Samiec Fot. Maksymilian Syratt

Not. erratica

Łupki 27.07.2019 Fot. Maksymiliian Syratt

N. erratica

Łupki 27.07.2019 Fot. Maksymiliian Syratt

  1. Liczebność. Pospolita, szeroko rozmieszczona
  2. Biotop. Łąki, ugory, przydroża, przytorza, miedze, murawy kserotermiczne, inne otwarte tereny trawiaste
  3. Wymiary. Samica 7.8-8.9 mm. Samiec 6.3-7.8 mm
  4. Aktywność. Od wiosny do jesieni; dwa pokolenia w sezonie. Zimują zapłodnione samice
  5. Lokalizacja. Mazury. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Soki traw
  7. Podobne. Rzadsza Notostira elongata – samicę można odróżnić po łukowato wygiętych zewnętrznych krawędziach corium; w przypadku samca wskazana jest analiza aparatów kopulacyjnych. Mściele z rodzaju Stenodema różnią się wyraźnym punktowaniem przedplecza, a Megaloceroea recticornis znacznie krótszym owłosieniem 1-go członu czułków
  8. Uwagi. Autorem obserwacji jest Maksymilian Syratt
  9. Uwagi 2. Identyfikacja z okazu Grzegorz Gierlasiński
  10. Rozmieszczenie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s