Andrena flavipes – Pszczolinka pospolita

Andrenidae – Pszczolinkowate
Tworzy grupę gatunkową Andrena flavipes. Tułów żółto owłosiony, odwłok wyraźnie paskowany. Tworzy wielkie kolonie gniazdowe.

Andrespol 17.04.2013

Andrespol 17.04.2013

Widzew 17.03.2013

Widzew 17.03.2013

Park Poniatowskiego 12.04.2010

Park Poniatowskiego 12.04.2010

  1. Liczebność. Bardzo liczna i wszędobylska
  2. Środowisko. Różnorakie tereny, ale preferuje tereny nizinne
  3. Wymiary. Samica 11-13 mm. Samiec 8-11 mm
  4. Czas lotu. Dwupokoleniowa. Od marca do maja i od czerwca do września
  5. Lokalizacja. Długo by wymieniać
  6. Pokarm. Posiłkuje się na kwiatach, z chęcią drzew owocowych
  7. Podobne. Wiele innych pszczolinek – najłatwiej pomylić ją z Andrena gravida
  8. Nomada fucata jest jej pasożytem gniazdowym

3 thoughts on “Andrena flavipes – Pszczolinka pospolita

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s