Bombus wurflenii – Trzmiel sześciozębny

Apidae – Pszczołowate
Owłosienie tułowia i przedniej części odwłoka smoliście czarne, u niektórych osobników z wąską przepaską z jasnych włosków w przedniej części tułowia; jasne włoski pojawiają się również na scutellum i na przedtułowiu. U samicy 4 ostatnie tergity są pokryte gęstymi, rudoczerwonymi włoskami; u samca rudoczerwonych jest 5 ostatnich tergitów. Żuwaczki samicy z 6-oma ząbkami, samca z 3-ema ząbkami.

Ukraina 30.07.2021 ♀ Fot. Magdalena Jędro

Ukraina 30.07.2021 ♀ Fot. Magdalena Jędro

Ukraina 30.07.2021 ♀ Fot. Magdalena Jędro

Ukraina 30.07.2021 ♀ Fot. Magdalena Jędro

  1. Liczebność. Lokalny gatunek górski, rzadko obserwowany
  2. Biotop. Górskie łąki, polany, hale, wrzosowiska
  3. Wymiary. Królowa 16-22 mm. Robotnica 10-15 mm. Samiec 11-17 mm
  4. Aktywność. Kwiecień – wrzesień/październik
  5. Lokalizacja. Ukraina. W Polsce w Sudetach i w Karpatach
  6. Pokarm. Nektar. Dla larw samice gromadzą zapasy pyłku i nektaru. Gniazduje w ziemi w liczbie 80-150 osobników
  7. Podobne. Inne podobnie ubarwione trzmiele, w tym Bombus lapidarius
  8. Uwagi. Autorka obserwacji – Magdalena Jędro


WZORY BARWNE (wg Trzmielowate Polski  – T.PawlikowskiK.Pawlikowski). Zgodę na wykorzystanie wzorów otrzymałem od profesora Tadeusza Pawlikowskiego


avidal

Leave a Reply