Melecta albifrons – Brzęczka porobnicówka

Apidae – Pszczołowate
Dawniej pod nazwami Melecta punctata i Melecta armata. Tułów pokryty gęstym, brązowym futerkiem. Odwłok lekko zaostrzony, z trójkątnymi, szarobiałożółtymi plamkami na bokach. Obie płci bardzo do siebie podobne – u samca czułki 13-członowe, u samicy 12-członowe.

M.albifrons

Kalwaria Zebrzydowska 12.05.2018 Fot. Magdalena Williams

M.albifrons

Rezerwat Łęgi Słubickie 02.05.2016 Fot. Marek Adamski

  1. Liczebność. Lokalnie nierzadka. W okolicach Łodzi trudna do odszukania
  2. Biotop. Wszędzie tam, gdzie gniazdują porobnice ( głównie gliniaste, lub lessowe zbocza, wąwozy, skarpy, piaskownie ), ale także kwietne łąki, skraje lasów i ugory
  3. Wymiary. 12-16 mm
  4. Czas lotu. Kwiecień – czerwiec
  5. Lokalizacja. Lubuskie, Malopolska. Wystepuje w całym kraju
  6. Pokarm. Nektar. Larwy rozwijają się w norkach porobnic – Anthophora plumipes, rzadziej Anthophora plagiata i Anthophora fulvitarsis – być może także innych porobnic. Larwa brzęczki wysysa jajo, lub larw gospodarza, a następnie żeruje na zgromadzonym zapasie pyłku i nektaru
  7. Podobne. Znacznie rzadsze zwężnice z rodzaju Thyreus
  8. Uwagi. Autorami obserwacji są Magdalena Williams Marek Adamski
  9. Więcej o gatunku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s