Ponera testacea

Formicidae – Mrówkowate
Ciało uderzająco smukłe, ewidentnie wydłużone. Pomostek jednosegmentowy. Wyraźne przewężenie między pierwszym a drugim segmentem gastra. Żuwaczki z więcej niż ośmioma zębami. Kasta robotnic monomorficzna.

  1. Status. Rzadki gatunek, na północy kraju nie wykazywany
  2. Siedlisko. Silnie kserotermiczna; zasiedla suche tereny otwarte
  3. Wymiary. Długość ciała robotnic 2.5-3 mm. Królowa dorasta do 4 mm
  4. Aktywność. Od wiosny do jesieni. Rójka we wrześniu
  5. Pokarm. Drapieżna – poluje głównie na skoczogonki
  6. Podobne. Przede wszystkim inne gatunki z podrodziny Ponerinae – w tym Ponera coarctata, która ma wyraźny szew między anepisternum i mesonotum. Przedstawiciele rodzaju Hypoponera nie mają ząbka ani otworu w sternicie pomostka
  7. P.testacea w iNat

13.10.2023

Sadam

Dodaj komentarz