Polyommatus amandus – Modraszek amandus

Lycaenidae – Modraszkowate
Nazywany także mnogooczakiem amandusem. Tło skrzydeł stosunkowo jednolite. Wierzchnia strona skrzydeł samicy brunatna z mało wyrazistymi pomarańczowymi plamkami przy krawędzi.Wierzch skrzydeł samca niebieski z szeroką, rozmytą, brunatną obwódką. Spodnia strona skrzydeł jasnoszara.

Białystok 19.06.2010 Fot. Almandyn

Białystok 19.06.2010 Fot. Almandyn

Białystok 19.06.2010 Fot. Almandyn

Białystok 19.06.2010 Fot. Almandyn

Białystok 19.06.2010 Fot. Almandyn

Białystok 19.06.2010 Fot. Almandyn

  1. Liczebność. Dawniej w całej Polsce, obecnie nierzadki w pasie pojezierzy oraz na zachodzie kraju, natomiast na pozostałym obszarze kraju spotykany sporadycznie Arek Gawroński
  2. Biotop. Głównie leśne polany
  3. Wymiary. Rs 31-36 mm
  4. Okres lotu. Czerwiec i lipiec. Gąsienice aktywne od maja do sierpnia, jednak bardzo trudne do odnalezienia
  5. Lokalizacja. Podlaskie. Na Wyżynie Łódzkiej nie stwierdzony, choć lata wszędzie wokół
  6. Pokarm. Nektar. Gąsienice żerują na wyce i groszku; zjadają liście, kwiaty i nasiona. Zdarza się, że są adoptowane przez mrówki i dojone
  7. Podobne. Inne, trudno odróżnialne modraszki, które można wykluczyć np. poprzez obecność klinowatej plamki między przepaskami środkową i zewnętrzną
  8. Uwagi. Autorka obserwacji – Almandyn
  9. P.amandus w bazie BioMap
  10. P.amandus na Lepiforum

avidal

Leave a Reply