Noctua fimbriata – Rolnica aksamitka

Noctuidae – Sówkowate
Przednie skrzydła samicy jasnobrązowe, samca brunatnoczerwone, u obu płci z jasną, szeroką opaską przy wzdłuż zewnętrznej krawędzi skrzydeł. Plamki pierścieniowata i nerkowata na przednim skrzydle jasno obwiedzione, stykające się ze sobą bądź rozdzielone. Tylne skrzydła żółte z szeroką, czarną przepaską. Gąsienica zielonkawa, lub brązowa z czarnymi, okrągłymi plamkami na bokach ciała.

Noctua

Widzew 01.08.2017 Samica

Noc. fimbriata

Widzew 01.08.2017

N.fimbriata

Las wiączyński 01.08.2017 Samiec

N fimbriata

Las wiączyński 01.08.2017

  1. Liczebność. Pospolita, liczna
  2. Biotop. Lasy i ich skraje, parki, ogrody, tereny otwarte
  3. Wymiary. Rs 46-58 mm
  4. Czas lotu. Czerwiec- wrzesień
  5. Lokalizacja. Łódzkie. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Nektar. Gąsienice żerują na rozmaitych roślinach zielnych ( min. koniczyna, mniszek ), na malinach, jeżynach i winoroślach
  7. Podobne. Kilka innych sówek, np. Noctua pronuba, u której czarna przepaska na tylnych skrzydłach jest węższa – mimo to łatwa do rozpoznania

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s