Grammoptera ustulata – Kruszynka złotawa

Cerambycidae – Kózkowate
Głowa i wierzchołki pokryw czarne, poza tym ubarwienie wierzchu ciała złotobrązowe. Uda i golenie jednobarwne.

G.ustulata

Ostoja Przemęcka 20.04.2014 Fot. Adam Woźniak

Poźrzadło 23.05.2013 Fot. Ryszard Orzechowski

Poźrzadło 23.05.2013 Fot. Ryszard Orzechowski

Las wiączyński 20.05.2015

Las wiączyński 20.05.2015

Leśne 24.05.2013 Fot. Ryszard Orzechowski

Leśne 24.05.2013 Fot. Ryszard Orzechowski

  1. Liczebność. Rzadka. Na Wyżynie Łódzkiej bardzo rzadka
  2. Biotop. Lasy, parki, ogrody, zarośla; odwiedza kwiaty
  3. Wymiary. 6-8 mm
  4. Czas lotu. Kwiecień – czerwiec
  5. Lokalizacja. Las wiączyński. Lubuskie
  6. Pokarm. Pyłek. Larwy żerują w gałązkach dębowych, klonowych i lipowych; prawdopodobnie roślin żywicielskich jest więcej
  7. Podobne. Pozostałe dwie krajowe kruszynki – G.ruficornis i G.abdominalis mają dwubarwne uda
  8. Uwagi. Kruszynkę złotawą z Lubuskiego obserwował Ryszard Orzechowski. Adam Woźniak opozyskał imago drogą hodowli z materiału ( gałązka dębu ) zebranego 05.04.2014 w Przemęckim Parku Krajobrazowym
  9. G.ustulata w bazie BioMap

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s