Anostirus purpureus – Zaciosek purpurowy

Elateridae – Sprężykowate
Głowa, przedplecze i pokrywy intensywnie purpurowe. Nogi czarne.

Okolice Krakowa Marzec 2015 Fot. Rafał Celadyn

Okolice Krakowa Marzec 2015 Fot. Rafał Celadyn

Okolice Krakowa Marzec 2015 Fot. Rafał Celadyn

Okolice Krakowa Marzec 2015 Fot. Rafał Celadyn

  1. Liczebność. Na południu Polski bywa dość liczny, choć trudno nazwać go gatunkiem pospolitym
  2. Biotop. Lasy
  3. Wymiary. 10-11 mm
  4. Czas lotu. Marzec – lipiec ( w górach do sierpnia )
  5. Lokalizacja. Małopolska; na Wyżynie Łódzkiej bardzo rzadki
  6. Pokarm. Pyłek. Drapieżne larwy polują w wierzchniej warstwie gleby, między korzeniami i pod mchem
  7. Podobne. Bliźniaczy Anostirus gracilicollis w centralnej Polsce nie występuje
  8. Uwagi. Autorem obserwacji i fotografii jest Rafał Celadyn
  9. A.purpureus w bazie BioMap
Okolice Krakowa Marzec 2015  Larwa  Fot. Rafał Celadyn

Okolice Krakowa Marzec 2015 Larwa Anostirus sp.  Fot. Rafał Celadyn

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s