Nothodes parvulus

Elateridae – Sprężykowate
Ciało smukłe, czarne z wyraźnym połyskiem – często rudym. Przedplecze wyraźnie dłuższe, niż szersze. Przedplecze z wyprofilowanymi w krótkie wyrostki tylnymi kątami, drobno i niezbyt gęsto punktowane. Nogi żółtobrązowe. Początkowe człony czułków żółtobrązowe.

Rzyki 08.08.2024 Fot. Jerzy Tomiak

Rzyki 08.08.2024 Fot. Jerzy Tomiak

Austria – Leibnitz 12.06.2022 Fot. gernotkunz

  1. Status. Zdecydowanie rzadki i nieliczny, obserwowany sporadycznie i zwykle pojedynczo. W Polsce na rozproszonych stanowiskach głównie w południowej i zachodniej części kraju, ale znany też choćby z Pomorza
  2. Siedlisko. Widne lasy liściaste, zwłaszcza świetliste dąbrowy i ich skraje, polany, lasostepy
  3. Wymiary. Długość ciała 6-7 mm
  4. Aktywność. Maj – lipiec
  5. Lokalizacja. Austria. Polska – małopolskie
  6. Pokarm. Larwy wszystkożerne, rozwijają się w glebie – preferują pokarm roślinny (w tym korzenie traw), okazjonalnie polują na drobne bezkręgowce w różnych stadiach rozwoju
  7. Podobne. Bywa mylony z równie niewielkimi gatunkami z rodzaju Limonius, u których brak rudego połysku na wierzchniej stronie ciała
  8. Uwagi. Autorzy obserwacji – gernotkunz Jerzy Tomiak
  9. N.parvulus w bazie BioMap
  10. N.parvulus w iNat

Łódź 13.02.2023

avidal

Dodaj komentarz