Stenichnus godarti

Scydmaenidae
Całe ciało czerwonobrązowe, lśniące. Głowa, pokrywy i przedplecze gęsto pokryte jasnymi włoskami. Pokrywy wyniesione, stosunkowo szerokie. Uda lekko zgrubiałe.

Puszcza Bialowieska - Kwiecień 2010 Fot. Grzegorz Hebda

Puszcza Białowieska – Kwiecień 2010 Fot. Grzegorz Hebda

Puszcza Bialowieska - Kwiecień 2010 Fot. Grzegorz Hebda

Puszcza Białowieska – Kwiecień 2010 Fot. Grzegorz Hebda

  1. Liczebność. Nie jest rzadki, lecz sporadycznie odnajdowany
  2. Biotop. Lasy – zasiedla butwiejące i dziuplaste drzewa liściaste, oraz gniazda mrówek Camponotus herculeanus a także z rodzajów Lasius i Formica
  3. Wymiary. 1.7-2 mm; jeden z większych przedstawicieli rodziny
  4. Czas lotu. Od wiosny do jesieni
  5. Lokalizacja. Puszcza Białowieska. Wykazywany z rozproszonych stanowisk w całej Polsce
  6. Pokarm. Drapieżny – przypuszczalnie poluje na roztocze. Być może żywi się też mrówczymi jajami
  7. Podobne. Inne, zwykle smuklejsze i drobniejsze gatunki z rodziny
  8. uwagi. Autorem obserwacji jest Grzegorz Hebda
  9. S.godarti w bazie BioMap

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s