Ochlerotatus cantans – Doskwier leśny

Culicidae – Komarowate
Poprzednio w rodzaju Aedes. Czułki samicy nitkowate, czułki samca pierzaste. Ciało smukłe, szarobrunatne. Na odwłoku jasne pasy, szczególnie dobrze zaznaczone u samicy; odwłok znacznie masywniejszy u samicy. Uda i golenie jednobarwne, na stopach jasne obrączki.

o.cantans

Łódź – Lublinek 02.05.2018 ♂

ochlerotatus

Łódź – Lublinek 02.05.2018

O.cantans

Łódź – BRUS 21.05.2018

  1. Liczebność. Bardzo pospolity
  2. Biotop. Gatunek typowo leśno-zaroślowy i wilgociolubny, bardzo wrażliwy na wysychanie. Nie zalatuje do mieszkań
  3. Wymiary. 6-9 mm
  4. Czas lotu. Od wiosny do końca lata – tylko jedno pokolenie w sezonie. Zimuje jajo
  5. Lokalizacja. Łódzkie. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Samice żywią się krwią kręgowców; chętnie kłują ludzi. Samce żywią się sokami roślinnymi, nektarem i spadzią. Larwy wychwytują przy pomocy włosków na głowie cząstki organiczne unoszące się w wodzie; rozwijają się w kałużach i innych niewielkich siedliskach wodnych – często obficie pokrytych materiałem roślinnym; np. opadłymi liśćmi
  7. Podobne. Liczne inne gatunki z rodzaju, zwłaszcza z grupy gatunkowej cantans – pewność identyfikacji daje analzia budowy genitaliów. Gatunki z innych rodzajów można odróżnic między innymi po ubarwieniu nóg ( np. pozbawione obrączek stopy u Culex pipiens )

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s