Dinera ferina

Tachinidae – Rączycowate
Okazała rączyca z plemienia Dexiini. Całe ciało szaroczarne, mocno oszczecinione. Oczy duże, brązowoczerwone. Na wierzchu tułowia, za szwem tułowiowym, 4 pary szczecinek ( dorsocentral seta ). Nogi czarne, lub ciemnobrązowe. Komórka R5 otwarta.

Widzew 31.07.2014

Widzew 31.07.2014

Widzew 31.07.2014

Widzew 31.07.2014

Moszczenica 23.08.2016

Moszczenica 23.08.2016

Moszczenica 23.08.2016

Moszczenica 23.08.2016

Moszczenica 23.08.2016

Moszczenica 23.08.2016

  1. Liczebność. Pospolita
  2. Biotop. Siedliska różnych typów, w tym kwietne łąki i polany
  3. Wymiary. 8-14 mm
  4. Czas lotu. czerwiec – wrzesień, z apogeum pojawu w środku wakacji
  5. Lokalizacja. Łódzkie. Wykazywana z całego kraju
  6. Pokarm. Nektar, spadź. Larwy są parazytoidami chrząszczy z Tenebrionidae, Lucanidae i Scarabaeidae, np. Sinodendron cylindricum, Dorcus parallelipipedus, Helops coeruleus
  7. Podobne. Inne podobnie ubarwione rączyce, zwłaszcza przeciętnie nieco mniejsza ( 6-11 mm ) Dinera carinifrons, która ma tylko 3 pary szczecinkek dc za szwem tułowiowym oraz bliźniacza do niej Dinera fuscana
  8. Uwagi. Oznaczenie osobnika z Widzewa Cezary Bystrowski. Samicę z Moszczenicy zidentyfikował Theo Zeegers

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s