Andrena humilis – Pszczolinka brunatno-płowa

Andrenidae – Pszczolinkowate
Znana też jako pszczolinka jastrzębcowa. Ciało czarne. Nadustek samicy matowy, ciemny. Nadustek samca żółty (cecha wyróżniająca gatunek), pokryty długimi jasnymi włoskami. Odwłok w przedniej części skąpo owłosiony, o lśniacyh tergitach – zwłaszcza pierwszym. Ostatnie dwa tergity samicy pokryte długimi, złocistymi włoskami – jedna z cech diagnostycznych gatunku. Tylne golenie ciemne. Skrzydła przezroczyste z lekkim, ale dostrzegalnym przyciemnioniem; w przednim skrzydle 3 komórki kubitalne Cu.

  1. Liczebność. Nieczęsto obserwowana, miejscami zapewne liczna
  2. Biotop. Nsłonecznione skraje lasów, murawy, łąki, ugory i inne ciepłe tereny otwarte. Gniazduje w ziemi
  3. Wymiary. Samica 11-13 mm. Samiec 10-11 mm
  4. Aktywność. Kwiecień – czerwiec
  5. Lokalizacja.
  6. Pokarm. Nektar. Dla larw samice gromadzą zapasy pyłku i nektaru; odwiedzają głównie kwiaty roślin z rodziny złożonych
  7. Podobne. Samica najbardziej podobna do mniejszej Andrena fulvago, u której tylne golenie są jaśniejsze. Samca charakteryzuje żółty nadustek – jednak podobny mają samce Andrena ventralis, Andrena chrysosceles, Andrena tarsata i Andrena hattorfiana
  8. Uwagi. Głównymi pasożytami gniazdowymi są Sphecodes ruficrus i Nomada integra
  9. Więcej o gatunku

Leave a Reply