Formicidae – Mrówkowate
Mrówka średniej wielkości. Robotnice zazwyczaj dwubarwne, z przyciemnioną głową i gastrem, jednak bywają też jednolicie ciemnobrązowe. Prawdopodobnie występuje monoginia funkcjonalna- tylko jedna, dominująca królowa składa jajka, jednocześnie średnia ilość królowych w kolonii jest mniejsza niż 1, a maksymalna 5. Kolonie rzadko kiedy przekraczają 500 robotnic.
- Status. Dotąd nie wykazana jedynie z Sudetów Zachodnich i Beskidów Wschodnich. Nieliczna i raczej rzadko obserwowana
- Siedlisko. Lasy, wrzosowiska, obrzeża torfowisk, półsuche łąki. Unika miejsc bardzo wilgotnych lub bardzo suchych i miast
- Wymiary. Długość ciała robotnic i samców ok. 4 mm, a królowych 5-6 mm
- Aktywność. Loty godowe od lipca do września
- Pokarm. Brak danych. Robotnice furażerują na ziemi samotnie, są najmniej agresywne spośród wszystkich przedstawicieli całego rodzaju, więc można przypuszczać, że zbierają padlinę
- Lokalizacja. Finlandia
- Podobne. Gatunek posiadający pionową listwę u nasady trzonka czułka, tak jak M.schencki i M.deplanata, które różnią się kształtem petiolusa: u M.lobicornis jego przednia krawędź z górną spotyka się pod kątem ≤95° (u pozostałych dwóch gatunków to przejście jest zaokrąglone, a nie kątowate), cały petiolus jest wyższy, i jego górna krawędź jest liniowa, a nie zaokrąglona. Cechy diagnostyczne całego rodzaju na stronie Myrmica spp.
- Uwagi. Autor obserwacji – Pentti Ketola
- M.lobicornis w iNat
29.02.2024
