Dasypoda argentata – Obrostka czarnonoga

Melittidae – Spójnicowate
Ubarwienie ciała zmienne. Tułów pokryty czarnymi, jasnobrązowymi i żółtymi włoskami. Przepaski odwłokowe u samic czarne i pomarańczowożółte. Szczoteczki na tylnych nogach przynajmniej częściowo czarne. Na skrzydle przednim 2 komórki kubitalne Cu. Gniazduje w koloniach.

Pustynia Błędowska Lipiec 2013 Samica

Trzebinia – Lipiec 2013 Samica

Pustynia Błędowska Lipiec 2013 Kolonia

Czyżówka – Lipiec 2013 Kolonia

Pustynia Błędowska Lipiec 2013 Norka

Czyżówka – Lipiec 2013 Norka

  1. Liczebność. Bardzo rzadka, do niedawna uznawana za gatunek na granicy wymarcia w naszym kraju
  2. Biotop. Otwarte piaszczyste tereny ze skąpą roślinnością
  3. Wymiary. Obie płci 15-18 mm
  4. Czas lotu. Lipiec – wrzesień
  5. Lokalizacja. Okolice Trzebini ( Małopolska )  – w rejonie Łodzi nie stwierdzona
  6. Pokarm. Nektar, pyłek; odwiedza kwiaty z rodziny szczeciowatych, np. driakiew
  7. Podobne. Pospolita Dasypoda hirtipes różni się ubarwieniem i odwiedza kwiaty z rodziny złożonych
  8. Uwagi. Oznaczenie Rafał Celadyn, który odnalazł co najmniej 3 kolonie ( Bolecin, Trzebinia, Czyżówka ) i udostępnił wykonane przez siebie fotografie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s