Cupido minimus – Modraszek malczyk

Lycaenidae – Modraszkowate
Skrzydła brunatne, na spodniej stronie przepaski z czarnych kropek, bez ogonków. Gąsienica brązowa, bardzo trudna do odnalezienia.

Murawy Dobromierskie 29.07.2012

Murawy Dobromierskie 29.07.2012

Murawy Dobromierskie 03.06.2013

Murawy Dobromierskie 03.06.2013

Murawy Dobromierskie 03.06.2013

Murawy Dobromierskie 03.06.2013

  1. Liczebność. Występuje w całej Polsce choć na północy skrajnie rzadko spotykany. Na pozostałym obszarze dość pospolity, choć wyraźnie zmniejsza liczebność i tylko lokalnie stwierdzany częściej Arek Gawroński
  2. Biotop. Suche łąki i murawy, obrzeża lasów i przydroża
  3. Wymiary. Rs 18-25 mm. Najmniejszy nasz modraszkowaty
  4. Okres lotu. Kwiecień – początek października. Gąsienice w lipcu i sierpniu
  5. Lokalizacja. Świętokrzyskie
  6. Pokarm. Nektar. Gąsienice żerują głównie na kwiatach przelotu pospolitego, rzadziej na cieciorce, nostrzyku, czy komonicy; młode gąsienice chętnie zjadają nasiona. Starsze gąsienice często są adoptowane przez mrówki z rodzajów Lasius, Formica i Myrmica i zawlekane do mrowiska i karmione w zamian za słodką wydzielinę
  7. Podobne. Jak na modraszka stosunkowo łatwy do identyfikacji
  8. Uwagi. Autor obserwacji – avidal
  9. C.minimus w bazie BioMap
  10. C.minimus na Lepiforum

avidal

Leave a Reply