Salticus zebraneus – Skakun zebra

Salticidae – Skakunowate
Głowotułów czarny, połyskujący z parą jasnych plam i białym obrzeżśeniem boków. Odwłok z białą, łukowata smugą przy przedniej krawędzi, która może być po środku rozerwana; w tylnej części odwłoka jasne plamki. Nogi czarne z białymi obrączkami.

Spała 25.04.2015 Salticus cf. zebraneus Oznaczenie Robert Rozwałka

Spała 25.04.2015 ♂

Ceteń 27.04.2015 Salticus cf. zebraneus Oznaczenie Robert Rozwałka

Ceteń 27.04.2015

Widzew 01.05.2015

Łódź – Widzew 01.05.2015

Ceteń 27.04.2015 Salticus cf. zebraneus Oznaczenie Robert Rozwałka

Ceteń 27.04.2015 ♂

  1. Liczebność. Pospolity i liczny
  2. Biotop. Lasy, parki, ogrody, zarośla, polany, tereny ruderalne; najchętniej przebywa na stojących i powalonych pniach drzew, rzadziej na ścianach budynków
  3. Wymiary. Długość ciała samicy 3.4-4.1 mm. Długość ciała samca 2.5-3.8 mm
  4. Aktywność. Marzec – wrzesień
  5. Lokalizacja. Łódzkie. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Bezkręgowce, na które aktywnie poluje
  7. Podobne. W Polsce występuja również Salticus scenicus (biały deseń bardziej rozbudowany, znacznie chętniej zasiedla murki i ściany budynków) oraz Salticus cingulatus (ciało zwykle pokryte gęstymi, srebrzystymi lub szarobiałymi włoskami). Pewność identyfikacji gwarantuje analiza budowy genitaliów
  8. Uwagi. Identyfikacja Robert Rozwałka
  9. Więcej o gatunku

Leave a Reply