Leiopus femoratus

Cerambycidae – Kózkowate
Ubarwienie podstawowe szarawe. Przedplecze z relatywnie krótkimi i mało wydatnymi, zębowatymi wyrostkami na bocznych krawędziach – wyrostki te znajdują się tuz za polową długości przedplecza. Na pokrywach obecne brunatne plamy o nieregularnym kształcie, które miejscowo skupiają się w porozrywane przepaski poprzeczne. Nogi i czułki częściowo czerwonobrązowe.

Belgia 23.06.2023 Fot. Gilles San Martin

Belgia 23.06.2023 Fot. Gilles San Martin

  1. Zasięg. Znaczna część Europy – w tym zachodnia Europie i Ukraina. Pierwotny zasięg obejmował jednak jedynie płd-wschodnia Europę – do zachodniej Europy został zawleczony, po czym szeroko się rozprzestrzenił. Poza tym notowany z Bliskiego Wschodu, z Kaukazu Południowego i z południowej Rosji
  2. Siedlisko. Lasy, ogrody, zadrzewienia, polany, sady
  3. Wymiary. Długość ciała 5-8 mm
  4. Aktywność. Kwiecień – lipiec
  5. Lokalizacja. Belgia. W Polsce jak dotąd nie odnaleziony (stan na 2025 rok)
  6. Pokarm. Pyłek. Larwy żerują w drewnie rozmaitych drzew i krzewów liściastych – wymienia się m.in. jesiony, orzechy włoskie, figowce i kasztany jadalne, a także drzewa owocowe
  7. Podobne. Leiopus linnei i Leiopus nebulosus można odróżnić po bardziej wydatnych, dłuższych wyrostkach na bokach przedplecza – wyrostki te są bardziej oddalone od polowy długości przedplecza. Leiopus punctulatus łatwo odróżnić po czarnych czułkach
  8. Uwagi. Autor obserwacji – Gilles San Martin
  9. Więcej o gatunku
  10. L.femoratusw iNat

Cerambycidae - Kraina palearktyczna


Łódź 22.02.2025

avidal

Dodaj komentarz