Prionychus ater

Tenebrionidae – Czarnuchowate
Ciało owalne. Głowa, przedplecze i pokrywy czarne; przedplecze matowe. Nogi czarne, stopy ciemnobrunatne. Przedni brzeg przedplecza nieobrzeżony.

P.ater

Luty 2011 – Fot.Grzegorz Hebda

P.ater

Luty 2015 Fot. Grzegorz Hebda

  1. Liczebność. Nierzadki
  2. Biotop. Lasy liściaste i mieszane
  3. Wymiary. 12-14 mm
  4. Czas lotu. Czerwiec – sierpień. Imagines aktywne głównie w nocy
  5. Lokalizacja. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Imagines i larwy mycetofagiczne; wszystkie stadia rozwojowe znajdowane w przegrzybiałym drewnie, lub w dziuplach
  7. Podobne. U rzadszego Prionychus melanarius przedplecze jest delikatnie błyszczące, a stopy rudobrunatne
  8. Uwagi. Fotografia przedstawia osobnika wyhodowanego przez Grzegorza Hebdę z larwy znalezionej w dziupli
  9. P.ater w bazie BioMap

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s