Tachytes panzeri – Niestyk

Crabronidae – Grzebaczowate
Głowa i tułów czarne, pokryte silnie odstającym owłosieniem. Tylne przyoczka ( ocelli ) wydłużone do przodu. Odwłok z przodu czerwony, z tyłu czarny; tylne krawędzie tergitów z przepaskami z białych, sfilcowanych włosków, które mogą być przerwane po środku.

Będów 20.07.2012 Fot. Ryszard Orzechowski

Będów 20.07.2012 Fot. Ryszard Orzechowski

  1. Liczebność. Bardzo rzadki
  2. Biotop. Suche, piaszczyste tereny otwarte z niską roślinnością, także ukwiecone łąki, ugory i przydroża
  3. Wymiary. 11-15 mm
  4. Czas lotu. Maj – wrzesień
  5. Lokalizacja. Lubuskie. Rozmieszczenie w kraju nieznane. Prawdopodobnie na rozproszonych stanowiskach w całej Polsce, ale zapewne łatwiejszy do odszukania  w części południowo-zachodniej
  6. Pokarm. Nektar i pyłek. Dla larw samica znosi sparaliżowane szarańczaki Acrididae. Norka wielokomorowa, otwarta, o głębokości do 70 cm. Samica wykopuje gniazda samodzielnie, bądź korzysta z opuszczonych nor gryzoni, lub gniazd innych owadów
  7. Podobne. Przede wszystkim drugi krajowy gatunek niestyka – Tachytes obsoletus oraz chwatosze z rodzaju Tachysphex, które można odróżnić po krótszym, przylegającym owłosieniu głowy i tułowia oraz owalnych przyoczkach
  8. Uwagi. Ciekawym kleptopasożytem gniazdowym jest krytycznie rzadki, a być może nawet już w naszym kraju wymarły ustylak Brachystegus scalaris
  9. Uwagi 2. Identyfikacja Darecki
  10. Uwagi 3. Autorem obserwacji jest Ryszard Orzechowski

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s