Athous subfuscus – Nieskorek żółtawy

Elateridae – Sprężykowate
Przedplecze czarne, owłosione, lśniące; tylne kąty przedplecza czerwonobrązowe. Czasem cała tylna krawędź i boczne krawędzie przedplecza, oraz barki także czerwonobrązowe. Scutellum płaskie, czarne. Pokrywy brązowe, niekiedy z zaczernieniem wzdłuż szwu pokryw i przy zewnętrznych krawędziach. Nogi żółtobrązowe. Człony czułków stosunkowo słabo ząbkowane.

Łódź 15.05.2021 Fot. Barnaba

Bielsko-Biała 09.06.2013 Fot. Grzegorz Gierlasiński

Bielsko-Biała 09.06.2013 Fot. Grzegorz Gierlasiński

Bielsko-Biała 09.06.2013 Fot. Grzegorz Gierlasiński

Bielsko-Biała 09.06.2013 Fot. Grzegorz Gierlasiński

  1. Liczebność. Pospolity
  2. Biotop. Lasy, parki, zarośla, łąki, polany
  3. Wymiary. Długość ciała 7.8-10.5 mm
  4. Aktywność. Maj – lipiec
  5. Lokalizacja. Śląskie
  6. Pokarm. Pyłek. Drapieżne larwy żerują w glebie, w silnie zmurszałym drewnie, we mchu lub w hubach
  7. Podobne. Od innych nieskorków z rodzaju Athous najpewniej odróżnić go na podstawie wyniesionego scutellum (A. bicolor), czy też proporcji członów stóp (4 człon wyraźnie szerszy od członu 5-ego u A. vittatus, A.haemorrhoidalis). U nieskorków z rodzaju Hemicrepidius człony czułków są silniej ząbkowane (piłkowane)
  8. Uwagi. Autorzy obserwacji – Barnaba Grzegorz Gierlasiński
  9. A.subfuscus w bazie BioMap

avidal

Leave a Reply