Athous subfuscus – Nieskorek żółtawy

Elateridae – Sprężykowate
Przedplecze czarne, owłosione, lśniące; tylne kąty przedplecza czerwonobrązowe. Czasem cała tylna krawędź i boczne krawędzie przedplecza, oraz barki także czerwonobrązowe. Scutellum płaskie, czarne. Pokrywy brązowe, niekiedy z zaczernieniem wzdłuż szwu pokryw i przy zewnętrznych krawędziach. Nogi żółtobrązowe. Człony czułków stosunkowo słabo ząbkowane.

Bielsko-Biała 09.06.2013 Fot. Grzegorz Gierlasiński

Bielsko-Biała 09.06.2013 Fot. Grzegorz Gierlasiński

Bielsko-Biała 09.06.2013 Fot. Grzegorz Gierlasiński

Bielsko-Biała 09.06.2013 Fot. Grzegorz Gierlasiński

  1. Liczebność. Pospolity
  2. Biotop. Lasy, parki, zarośla, łąki, polany
  3. Wymiary. 7.8-10.5 mm
  4. Czas lotu. Maj – lipiec
  5. Lokalizacja. Wiele stanowisk
  6. Pokarm. Pyłek. Drapieżne larwy żerują w glebie, w silnie zmurszałym drewnie, we mchu, lub w hubach
  7. Podobne. Od innych nieskorków z rodzaju Athous najpewniej odróżnić go na podstawie wyniesionego scutellum ( A. bicolor ), czy też proporcji członów stóp ( 4 człon wyraźnie szerszy od członu 5-ego u A. vittatus, A.haemorrhoidalis ). U nieskorków z rodzaju Hemicrepidius człony czułków są silniej ząbkowane ( piłkowane )
  8. Uwagi. Autorem obserwacji jest Grzegorz Gierlasiński
  9. A.subfuscus w bazie BioMap

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s